Mencari Petua Menurunkan Berat Badan?

Masalah dengan penyelesaian yang cepat dan mudah untuk menurunkan berat badan adalah biasanya menyebabkan kenaikan berat badan yang cepat dan mudah tidak lama kemudian. Terdapat beratus-ratus petua penurunan berat badan di luar sana, dan anda mungkin bosan mendengar nasihat yang sama berulang kali. Sebenarnya, tidak ada petua penurunan berat badan yang baru. Kebenaran jujur ​​yang sama semalam adalah kebenaran hari ini. Menurunkan berat badan memerlukan anda mengubah tabiat makan, bersenam lebih banyak, dan menjalani gaya hidup yang sihat. Program penurunan berat badan tertentu dapat membantu apa itu appecut energize anda menurunkan berat badan awal yang perlu diturunkan, dan memberi anda nasihat tentang cara menjauhkannya, tetapi selebihnya bergantung kepada anda. Kembali ke tabiat lama anda tidak akan membantu anda kekal sihat, atau kekal sihat.

Sebelum anda memilih program penurunan berat badan, mari kita ikuti petua tersebut sekali lagi. Kali ini, praktikkan – turunkan berat badan, dan jauhkan.

1. Menurunkan berat badan dengan alasan yang betul

Sebelum anda melihat rancangan diet atau jadual senaman, perhatikan mengapa anda ingin menurunkan berat badan. Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan anda, tampil dan berasa lebih baik – hebat! Sekiranya anda ingin dapat bermain dengan anak-anak anda lebih banyak, itu sangat bagus. Mencuba untuk mendapatkan kembali bekas pasangan anda, kelihatan lebih baik daripada jiran sebelah, atau kerana pasangan anda mengatakan bahawa anda seharusnya – tidak begitu baik. Motivasi terbaik untuk menurunkan berat badan adalah melakukannya sendiri – tidak ada orang lain. Sebab-sebab kesihatan harus diutamakan, kerana berat badan berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang akan bersama anda sepanjang hayat anda.

2. Pilih program penurunan berat badan dengan berhati-hati

Anda mesti bersikap realistik ketika memilih cara mengurangkan berat badan. Gaya hidup anda mungkin tidak sesuai dengan setiap jenis program atau diet, dan memilih salah satu yang tidak dapat anda sesuaikan atau atasi adalah mengatur diri anda untuk kegagalan. Lihatlah tabiat makan anda sekarang, tahap aktiviti fizikal, jadual kerja, kehidupan keluarga dan sosial.

Fikirkan secara realistik berapa banyak perubahan yang dapat ditanggung oleh setiap bidang tersebut. Sebagai contoh, jika anda tidak melakukan senaman sama sekali, anda akan berjuang dengan program penurunan berat badan yang memerlukan latihan yang kuat dari awal. Sekiranya anda makan di luar secara berkala, anda memerlukan diet yang membolehkan anda lebih banyak pilihan jenis makanan untuk menampungnya. Mengira kalori boleh memakan masa, jadi jika anda mempunyai jadual yang sibuk, anda mungkin memerlukan diet yang menyediakan semuanya, atau memberi anda lebih banyak kelonggaran. Cobalah untuk tidak terpikat dengan janji kehilangan sejumlah pound dalam jangka masa tertentu – setiap orang menurunkan berat badan dengan kadar yang berbeza, dan satu-satunya cara untuk menjamin berat badan anda turun adalah dengan mengikuti arahan pada surat tersebut.

3. Tetapkan matlamat yang realistik

Perkara ini tidak dapat diulang. Menetapkan matlamat yang hampir mustahil dicapai hanya membuat anda menghadapi kegagalan, kekecewaan dan kesengsaraan. Pecahkan matlamat anda menjadi langkah yang lebih kecil dan lebih boleh dicapai. Matlamat bulanan atau mingguan lebih mudah dicapai. Pastikan matlamat anda mewakili penurunan berat badan yang sihat – yang paling sering bermaksud penurunan berat badan secara beransur-ansur membawa kepada berat badan yang sihat untuk usia, jantina, tinggi badan dan jenis badan anda.

4. Tuliskan semuanya

Sama ada anda menyebutnya buku harian makanan atau jurnal kejayaan (secara peribadi saya lebih suka yang terakhir), biasakanlah mencatat tabiat makan anda – dan lebih baik mula melakukan ini sebelum anda mengikuti program penurunan berat badan. Catat apa yang anda makan, ketika anda makan – dan mengapa anda makan. Mengapa anda makan akan membantu anda mengenal pasti apa yang mencetuskan tabiat makan yang tidak sihat yang mungkin menyebabkan kenaikan berat badan anda. Kebosanan, kesepian, kemarahan, kekecewaan dan tekanan sering kali membawa kita kepada makanan ringan yang tidak sihat dan makanan yang selesa, walaupun kita tahu itu tidak baik untuk kita. Gunakan buku harian atau jurnal anda untuk merakam tujuan dan kemajuan anda.

5. Program untuk berjaya, tetapi mengharapkan hari-hari buruk

Lupakan semua diet yang pernah anda lakukan pada masa lalu! Programkan kejayaan anda untuk yang satu ini, tetapi terimalah bahawa akan ada hari-hari buruk – dan juga minggu-minggu buruk. Tidak ada yang sempurna, dan anda akan mempunyai satu atau dua hari di mana ia terlalu banyak untuk anda. Anda mungkin melangkau senaman, atau mendapati diri anda tidak dapat menahan donat yang dibawa rakan kerja. Tidak mengapa tergelincir! TIDAK boleh menyerah. Suatu hari yang buruk, satu keputusan yang buruk, atau sebilangan besar keputusannya, tidak bermaksud anda telah gagal. Ini hanya bermaksud anda mengalami hari yang buruk. Esok tidak semestinya sama, jadi mulakan segera.

6. Dapatkan sokongan

Sama ada rakan, keluarga atau kumpulan dalam talian, pastikan anda mempunyai orang yang menyokong dan mendorong anda – terutamanya pada hari-hari buruk itu. Terdapat beribu-ribu orang dalam kumpulan dalam talian yang berkongsi pengalaman mereka dengan diet yang berbeza dan program penurunan berat badan, telah mengalami kesulitan yang sama yang mungkin anda hadapi, dan banyak yang berjaya. Baca kisah mereka, berbual dengan mereka, dan pelajari dari kesalahan mereka.

7. Bersenam

Sama ada anda suka atau tidak, beberapa bentuk aktiviti fizikal mesti disertakan dalam gaya hidup sihat. Bukan hanya membantu menurunkan berat badan, tetapi juga dapat membantu anda menjaga penurunan berat badan. Sudah tentu, faedah kesihatan adalah faktor yang besar – walaupun anda kurus, mis